Neradni dani od 01.05. do 06.05.

Au Pair

Au Pair je mlada osoba koja u stranoj zemlji boravi u prodici i vodi brigu o njihovoj deci gde je prihvaćena kao član porodice. Au Pair u prevodu znači u paru ili ravnopravan.

Šta je Au Pair?

Na Au Pair programu, devojke od 19 do 26 godina čuvaju decu u pažljivo odabranim američkim porodicama. Pored smeštaja i hrane dobijaju godišnji džeparac od najmanje 11.000 dolara. Program traje godinu dana, a postoji mogućnost produženja boravka na još 6, 9 ili 12 meseci. Prijave za program traju tokom cele godine.

Au Pair program daje mnogobrojne mogućnosti – putovanje, druženje, upoznavanje nove kulture, sticanje prijatelja iz celog sveta i jedan je od najlepsih programa kulturne razmene.

Au Pair program kulturne razmene odobrava i kontroliše Stejt Department. AYUSA ovaj progam vodi u saradnji sa američkom kompanijom Au Pair Care (www.aupaircare.com) i posredstvom naše organizacije preko hiljadu devojaka je učestvovalo na programu i uspešno proživelo svoje američko iskustvo.

Više detalja o tome šta dobijate Au Pair programom pogledajte u narednoj sekciji.

Au Pair iskustva

Preko 130 zadovoljnih studenata je podelilo svoje iskustvo sa nama.

Šta dobijate programom?

Au Pair nudi pre svega jedinstveno životno iskustvo, ali dobijate i:

 • Džeparac u vrednosti od 215 dolara nedeljno (* izračunavanje minimalne nedeljne stipendije u iznosu od 215 dolara od strane američkog Stejt Departmenta zasniva se na federalnoj minimalnoj zaradi sa odbitkom od 40% za smestaj i hranu u zamenu za usluge brige o deci. Porodice domaćini i Au Pair učesnice su slobodni da pristanu na nadoknadu višu od zakonski važećeg minimuma), tj. minimum 11.000 dolara godišnje.
 • Dve nedelje plaćenog godišnjeg odmora
 • Kurs na lokalnom koledžu u vrednosti do 500 dolara
 • Mogućnost produžetka boravka na još godinu dana.

Uz to dobijate:

 • Smeštaj i hranu u porodici koju vi odaberete
 • Povratnu avio kartu
 • Zdravstveno osiguranje
 • AuPairCare CONNECT New York- pocetak programa sa dva zabavna dana upoznavanja Au Pair devojaka iz celog sveta, celodnevnim obilaskom Nju Jorka I raznim grupnim aktivnostima
 • Dodatnih 30 dana za putovanje po završetku programa
 • Punu i kontinuiranu podršku tokom programa
 • Mesečna druženja, okupljanja i druge organizovane aktivnosti

Uslovi prijave za Au Pair

Da biste se prijavili na program, neophodno je da ispunjavate sledeće uslove:

 • Da imate između 19 – 26 godina
 • Da imate prethodno iskustvo u čuvanju dece
 • Status redovnog studenta
 • Osnovno znanje engleskog jezika
 • Da niste osuđivani niti pod istragom
 • Da ste dobrog zdravlja i nepušač
 • Da imate trajnu vozačku dozvolu
 • Ne mogu učestvovati kandidatkinje koje su ranije odbijane za američku vizu

Kada donesete odluku o prijavljivanju na program (nekoliko meseci pre planiranog putovanja), popunjavate on-line aplikaciju. Aplikacija predstavlja vaš profil koji će biti dostupan američkim porodicama prethodno prihvaćenim na Au Pair program. U aplikaciji ćete opisati svoje iskustvo u radu sa decom, predstaviti sebe, svoje hobije, interesovanja, obrazovanje, porodicu. Jedan deo aplikacije su fotografije i video kojima možete prikazati svoje iskustvo u radu sa decom.

 • Dve preporuke porodica u kojima ste čuvali decu
 • Jedna preporuka od prijatelja
 • Lekarsko uverenje
 • Potvrda da niste osuđivani
 • Kopija pasoša
 • Kopija vozačke dozvole
 • Diploma srednje škole

Sve devojke, kao i porodice prijavljene na program, prolaze obavezni intervju i test ličnosti.

Vi u porodici

Kada kompletirate aplikaciju i kada je Au PairCare pregleda i prihvati, ona postaje dostupna porodicama koje su na programu.

Porodica zainteresovana za vas, zakazaće telefonski ili online intervju tokom kojeg će predstaviti svoje članove, decu, njihove navike, stil života i sredinu u kojoj žive.

Važno: Vi donosite konačnu odluku da li vam neka porodica odgovara ili ne. Prihvatanje mora biti obostrano.

Sve porodice su pažljivo odabrane. Au Pair Care brine o tome da dobijete siguran dom. Naši iskusni koordinatori lično razgovaraju sa svakom porodicom i utvrđuju da li ispunjava kriterijume programa. U porodici dobijate svoju sobu i sve obroke, kao i nedeljni džeparac od 215USD(* izračunavanje minimalne nedeljne stipendije u iznosu od 215 dolara od strane američkog Stejt Departmenta zasniva se na federalnoj minimalnoj zaradi sa odbitkom od 40% za smestaj i hranu u zamenu za usluge brige o deci. Porodice domaćini i Au Pair učesnice su slobodni da pristanu na nadoknadu višu od zakonski važećeg minimuma).

U SAD porodicu uglavnom čine dva roditelja i dvoje do četvoro dece, uzrasta od 1-10 godina. Takođe, porodicu može da čini i jedan roditelj sa decom. Pošto je SAD zemlja doseljenika moguće je da budete u porodici drugog porekla, religije i porodičnog sastava. Najčešće Au Pair porodice žive u predgrađima velikih gradova na istočnoj i zapadnoj obali SAD.

Vi u SAD-u

AuPairCare Connect je dvodnevna avantura u Nju Jorku!

Počevši od Decembra 2023, Au Pair Care organizuje posebnu dobrodošlicu. Program počinje sa dva zabavna dana upoznavanja Au Pair devojaka iz celog sveta, celodnevnim obilaskom Nju Jorka I raznim grupnim aktivnostima koje vas pripremaju za uspešnu godinu na programu.

https://www.aupaircare.com/au-pairs/aupaircare-connect-nyc

Dobrodošlicu na aerodromu, poželeće vam Au Pair Care osoblje i organizovati prevoz do hotela. Na početku vas ocekuje fantasticno iskustvo AuPairCare CONNECT!

Online trening koji obuhvata: uloga i odgovornost kao Au Pair, razvoj i bezbednost dece, obuka za prvu pomoć, igre i aktivnosti za razvoj dece, američka kultura i predstavljanje tipične američke porodice, vožnja u SAD…

Kurs na lokalnom koledžu je obavezni deo programa i plaća ga porodica domaćin. Iskoristite priliku da usavršite znanje engleskog jezika ili upišete neki drugi kurs za koji ste zainteresovani. Ovo je i prilika da proširite krug prijatelja.

Putovanja.Au Pair program daje sjajnu mogućnost da putujete tokom dodatnih mesec dana na kraju programa. Možete da posetite neke od živopisnih gradova (Njujork, Čikago, San Francisko, Majami, Los Anđeles, Las Vegas), Nijagarine vodopade, nacionalne parkove… Godišnji odmor možete da provedete na nekoj od poznatih destinacija: Florida, Havaji, Kalifornij. Mogucnosti su neograničene!

Au Pair Care vodi računa o vama u SAD. U Americi vam stoji na raspolaganju lokalna koordinatorka koja će vas posetiti, objasniti program i organizovati jednom mesečno druženje sa drugim Au Pair devojkama.

Česta pitanja koja dobijamo:

Au Pair je mlada osoba koja u stranoj zemlji boravi u prodici i vodi brigu o njihovoj deci gde je prihvaćena kao član porodice. Au Pair u prevodu znači u paru ili ravnopravan.
Au Pair spada u program kulturne razmene koji omogućava devojkama i porodicama da se bolje upoznaju, da nauče nešto o drugim kulturama što je značajno za lično obrazovanje kao i za međusobno poštovanje i razumevanje. AuPair devojka ima priliku da nauči jezik, upozna nove prijatelje i jedan sasvim drugačiji način života, kao i da približi drugim narodima našu kulturu.

Može, ali u tom slučaju sami sebi plaćate povratnu kartu.

Važno je da volite decu i da želite da vodite brigu o njima, kao i da ste neko vreme proveli čuvajući decu i bebe do 2 godine. Porodice kod kojih ste čuvali decu treba da vam napišu kratku preporuku.

Uslovi pod kojima se ovaj program odvija postavljeni su od strane Stejt Departmenta. To podrazumeva način i uslove prijavljivanja i selekciju porodica i devojaka za program, kao i visinu  džeparca, maksimalan broj radnih sati, obaveze devojaka i porodica, obavezan obrazovni kurs, godišnji odmor,dodatnih mesec dana boravka u Americi, itd.

Od momenta kada predate urađenu aplikaciju najranije možete da otputujete za dva meseca, a najkasnije posle dvanaest meseci. Za popunjavanje aplikacije i pribavljanje svih neophodnih dokumenata potrebno je oko nedelju dana.

Važno je da imate osnovno znanje i da možete da se sporazumevate na engleskom jeziku. Ne strahujte od gramatičkih grešaka. Vaša američka porodica će vas razumeti. U procesu biranja porodice, razgovaraćete sa porodicama telefonom na engleskom jeziku. Kada budete išli u ambasadu, takođe ćete imati kratak intervju na engleskom.

Nažalost ne, jer je skoro svim porodicama potrebno da se deca odvezu ili dovezu iz škole ili sa drugih aktivnosti, a američki gradovi veoma su razuđeni. Vozačka dozvola će vam omogućiti mnogo veću slobodu i mobilnost.

Sve vaše obaveze odnose se isključivo na decu. To ne uključuje čišćenje i spremanje kuće, ali može da se odnosi na spremanje dečje sobe i garderobe.

Ne morate da kuvate za celu porodicu, ali od vas će se očekivati da pripremite lake obroke za decu kao što su doručak ili užina.

Može. Ukoliko postoji objektivan problem ili neslaganje sa porodicom, uz našu  pomoć i pomoć lokalnih koordinatora porodica može da se promeni.

Ukoliko ispunjavate sve uslove, jasno komunicirate, imate kompletnu dokumentaciju, niste ranije odbijani za američku vizu nema razloga da je ne dobijete. Naravno, američki konzulat to sve mora da proceni.